Man i kamouflagekläder.
Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Henrik Brunnsgård/TT.

ÖB: De som kränker har inte i försvaret att göra

1:20 min

Över 1 700 kvinnor från Försvarsmakten har gått samman i ett upprop mot sexuella trakasserier - #givaktochbitihop. Uppropet publiceras på DN Debatt och nu kommer reaktioner.

– Jag hade ingen aning om att det var så här omfattande, säger Lars Fresker, ordförande för fackliga Officersförbundet.

– Det är klart att vi som ett av de stora förbunden inom Försvarsmakten känner till att det förekommit fall. Bland annat har det tagits upp ärenden i Försvarsmaktens personalansvarsnämnd där personer fått olika påföljder när det förekommit kränkningar eller trakasserier. Så jag vet att det förekommit, men jag hade ingen aning om att det var i den här omfattningen.

Det gör mig ledsen, det gör mig förbannad. 

Överraskad 
Lika överraskad är överbefälhavare Micael Bydén. Så här säger han i ett videouttalande på Försvarsmaktens hemsida, som lades ut i går kväll.

– Det gör mig ledsen, det gör mig förbannad. Den här typen av uppträdanden och ageranden måste upphöra och det måste upphöra nu. Till dig som kränker vill jag vara extremt tydlig: ageranden som de här är extremt oacceptabla. Den som inte kan leva efter Försvarsmaktens värdegrund har ingenting i försvarsmakten att göra, säger ÖB Micael Bydén.

Uttalat mål
En kultur där sexuella trakasserier får förekomma försvårar ambitionen om en jämställd rekrytering, menar Lars Fresker på Officersförbundet.

 – Det är ju ett uttalat mål att andelen kvinnor ska öka inom Försvarsmakten och en förutsättning för att man ska kunna vara en attraktiv arbetsgivare är att man har en bra arbetsmiljö där alla, oavsett kön eller sexuell läggning, får komma till sin rätt. Vi behöver alla för kompetensens skull, så att det här kommer fram nu, att vi inte nått längre inom försvarsmakten, det är ett misslyckande, säger Lars Fresker förbundsordförande för Officersförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista