En trappa inne i lokalerna på Oscarsvärn, med ett vitt och blått avspärrningsband från polisen framför.
1 av 2
Delar av byggnaden spärrades av när olyckan inträffade. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Jaakko Kaivonen vd hissföretaget Kone
2 av 2
Jaakko Kaivonen är vd hissföretaget Kone. Foto: Kone

Inget brott bakom dödlig hissolycka

1:59 min

Ingen hålls skyldig efter att en hissmontör i Karlskrona tidigare i år skadades så svårt att han senare avled.

Olyckan skedde i februari och både polisen och Arbetsmiljöverket har nu lagt ner sin utredning.

– Olyckan som hände är oerhört tragisk och beklaglig, våra tankar går framförallt till de anhöriga. Och det har varit tufft för hela företaget, säger Jaakko Kaivonen, som är vd för hissföretaget Kone.

Olyckan som hände är oerhört tragisk och beklaglig

En av kommunens hissar i en kontorsbyggnad på Oscarsvärn i Karlskrona hade krånglat länge genom att stanna för sent eller i fel läge. Och en morgon i slutet av februari kom två montörer från Kone dit för att försöka laga den. När montörerna skulle köra upp hissen till mellanvåningen för kontroll så stannade den inte utan fortsatte upp till översta våningen.

Skadades svårt
Och då klämdes en av dem och skadades så svårt att han kort senare avled på sjukhus. Först rubricerades händelsen som vållande till annans död och arbetsmiljöbrott, men nu har såväl polisen som Arbetsmiljöverket kommit fram till att det inte finns någon misstanke om brott. 

Det är oerhört bra att man utreder, man måste också kunna lära av allt som hänt   

Kone har också gjort en egen utredning, och Jaakko Kaivonen berättar att olyckan i Karlskrona påverkat hela företaget, som genomfört en säkerhetskampanj över hela landet.

– Nu måste vi säkerställa att något sådant här aldrig kommer att hända igen, men att lämna det bakom sig eller glömma det kan vi inte göra och det får vi inte göra heller, säger Jaakko Kaivonen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista