Ronneby kommun
Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Ronneby kommun: Det behövs fakta

Roger Fredriksson (M): Vi ska vara öppna
3:36 min

På grund av bråk och oro i Ronneby kallade i dag kommunen till en annorlunda presskonferens.

– Syftet är att gå ut med fakta, för många vet inte hur mottagningssystemet fungerar för nyanlända, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

Han tycker att kommunen fått oförtjänt kritik för sitt mottagande av nyanlända.

– Vi angrips av nättroll och då krävs fakta, säger han. Och enligt kommunens siffror har man i år inte tagit emot några kommunanvisade flyktingar.

Vid pressträffen visades därför siffror på utvecklingen av mottagandet under de senaste åren. 2015 anvisades 155 ensamkommande ungdomar till kommunen, en siffra som 2017 är nere på nio. Detta menar Roger Fredriksson spräcker hål på den falska information som sprids om kommunens flyktingmottagande. 

– Fakta är det enda som hjälper, säger Roger Fredriksson.

Vidare förklarar Roger Fredriksson att en av anledningarna till de höga siffrorna av nyinflyttade de senaste fyra åren beror på att flyktingvågen sammanföll med att kommunen hade många tomma lägenheter.

Roger Fredriksson berättar också att de vill nå ut med informationen för att de i och med den senaste tidens incidenter kommit mer hot och hat i inkorgen än vanligt.

Kommer "trollerierna" som ni uttryckte det att ta slut i och med det här?

– Den delen kommer inte att ta stopp. Men de människor som har ambitionen att förstå hur saker och ting hänger ihop de kommer att få lättare att förstå vad som händer och sker i vårt samhälle.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".