Ronneby Airport.
Ronneby Airport. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Kaptenen plötsligt sjuk – avbröt flygturen

1:16 min

Ett flygplan på väg från Berlin till Arlanda fick på söndagen nödlanda på flygplatsen i Ronneby efter att kaptenen blivit sjuk.

Det var kaptenen själv som valde att avbryta flygturen, och gick ner på Ronneby Airport. Larmet kom in till flygräddningen 12.33 och ambulans skickades snabbt till platsen. Kaptenen fördes sedan till sjukhus.

– Vi vet fortfarande inte varför han började må dåligt, men det handlade om någon typ av plötslig sjukdom, säger Randi Baasch, presskommunikatör på SAS.

Passagerarna blev kvar på flygplatsen flera timmar i väntan på en ny kapten. Vid klockan 18 kunde planet flyga vidare mot Arlanda.

Allt ska ha gått lugnt till enligt Åsa Öhman, pressinformatör på Swedavia, men att kaptenen blir sjuk är inte särskilt vanligt.

– Det händer att det blir sjukdomsfall ombord, och då får man gå ner på närmaste flygplats så personen kan få vård, och sen flyger man vidare så fort som möjligt. Det blir såklart annorlunda när det är kaptenen som har blivit sjuk.

Inga andra flygturer har påverkats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista