studenter
Foto: BERTIL ERICSON/TT

Ungdomsarbetslösheten lägsta på tio år

"Med en gymnasieutbildning har du mycket goda chanser att få ett jobb"
1:13 min

Ungdomsarbetslösheten är rekordlåg. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Samtidigt ökar klyftorna på arbetsmarknaden.

I november var 55 000 ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa. Jämfört med för fem år sedan är det nästan en halvering.

Den så kallade 90-dagarsgarantin är nu uppnådd, det vill säga att Arbetsförmedlingen inom 90 dagar ska kunna ge ett erbjudande som leder till arbete eller till utbildning.

Man ställer lägre krav i dag på arbetslivserfarenhet

Ökande klyfta
Samtidigt ökar klyftan på arbetsmarknaden mellan de som har och de som saknar en gymnasial utbildning.

– Man kan tala om en vattendelare på svensk arbetsmarknad. Med en gymnasieutbildning har du mycket goda chanser att få ett jobb, men utan en har du betydande svårigheter att få fäste på arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Gymnasieutbildning är ändå en relativt låg utbildning?

– Ja, men ur ett arbetsmarknadsperspektiv är det en bra utbildning. Om man jämför arbetslösheten bland akademiker med de med enbart gymnasieutbildning, så är den ganska liten.

Lägre krav
Förutom en stark arbetsmarknad har de krympande ungdomskullarna gynnat den utvecklingen. Men arbetsgivarna har också förändrats sitt sätt att rekrytera på, enligt Mikael Sjöberg.

– Man ställer faktiskt lägre krav i dag på arbetslivserfarenhet och man är beredd att justera utbildningskraven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".