Voitto Heikura är ordförande i Finska föreningen i Olofström.
Voitto Heikura är ordförande i Finska föreningen i Olofström. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Finland 100 år

Sverigefinnarna nekas särskilt stöd

4:11 min

Olofström har en stor minoritet sverigefinnar. Men kommunen vill inte bli ett förvaltningsområde. Behoven går att lösa på andra sätt anser kommunalrådet Sara Rudolfsson (S).

I 59 svenska kommuner som är så kallade förvaltningsområden har sverigefinnar rätt till bland annat förskoleverksamhet och äldrevård på finska.

Vid två tillfällen sedan 2010 har Finska föreningen i Olofström, där över 2 000 invånare har rötter i Finland, uppmanat kommunen att ansöka om att bli ett förvaltningsområde.

Försöker lösa behoven på andra sätt.

För dyrt
Men trots att Olofström skulle få 660 000 kronor i statsbidrag varje år och Region Blekinge ytterligare ett par hundratusen har svaret blivit att det skulle bli för dyrt. 

–Då måste vi erbjuda förskoleverksamhet på finska även om det bara finns ett barn vars föräldrar vill det. Vi vill inte låsa oss vid det utan försöker lösa behoven på andra sätt till exempel genom en dialog med Finska föreningen, säger kommunalrådet Sara Rudolfsson (S). 

Stort misstag
Borås är en av de kommuner som varit ett förvaltningsområde längst. Minoritetssamordnaren Paula Wendell är den som fördelar statsbidragen där och hon anser att Olofströms kommun gör ett stort misstag genom att tacka nej. 

– Jag förstår inte hur kostnaderna skulle kunna öka. Finsktalande personal kostar inte mer än svensktalande och att vårda äldre på finska kostar inte mer än att vårda dem på svenska. Tvärtom blir det billigare eftersom de mår bättre, säger hon.

Hade varit ett erkännande om att jag också hör hemma här.

Ett tredje försök
Och Voitto Heikura som är ordförande i Finska föreningen i Olofström ger sig inte.

– Det har kommit nya direktiv och när jag har läst dem gör vi ett tredje försök, säger han.

Hur skulle det kännas att få igenom en sådan sak?

– Det hade varit ett erkännande om att jag som bott här sedan 1969 också hör hemma här. Trots att jag är finne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista