ål
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Hotad ål borta från de flesta julborden

2:00 min

Många krögare tycks ha lyssnat på varningar om att ålen är på väg att utrotas, medan många fiskaffärer fortsätter att sälja ål, enligt Världsnaturfondens enkät.

– Man kan säga att det bitvis har blivit bättre. På restaurangerna kan man säga att det har minskat med ål på julborden, vilket vi är väldigt glada för, säger Världsnaturfondens expert på fiske och havsfrågor, Inger Näslund.

Erbjuder ål
En av tio restauranger uppger att de serverar ål, visar Världsnaturfondens enkät till 271 svenska fiskbutiker, livsmedelsaffärer och grossister men också restauranger och färjerederier, om de erbjuder ål.

Men den som vill kan få tag på ål nu till julens fester. Totalt sa sju av tio specialiserade fiskbutiker, framförallt i Sydsverige och i Stockholm, att de säljer ål.

Oetiskt
Några butiker och restauranger hänvisar till att ålen är rödlistad och att det är oetiskt att sälja en hotad fiskart. Och ålen är hotad, beståndet är nere på några få procent av vad det var för 40 - 50 år sedan, säger Inger Näslund.

– Forskarna säger att vi ska helst inte fiska ål överhuvud taget, så illa är det med bestånden. Man räknar med att omkring fem procent och det är ingen exakt siffra, av det forna ålbeståndet, är vad vi har kvar i Europa, säger Inger Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista