Finlands flagga
Finland firar 100 år i år. Foto: Hasse Holmberg/TT

Professor: Sverigefinnarna har betytt mycket

"De kom till Sverige och gjorde avgörande insatser"
6:57 min

I hundratals år var Sverige och Finland samma land och finländare är i dag en av de största minoriteterna i Sverige.

– Långt tillbaka var vi ett gemensamt rike och då flyttades många människor från östra riksdelen hit för att lantbruka våra otillgängliga marker. Men tar vi i modern tid så är det under efterkrigstiden och den enorma industriboom som Sverige hade under 1945-1970 som man räknar med att 400.000 finländare kom hit och hjälpte Sverige att bygga upp välfärdsamhället, säger Martin Hårdstedt, professor i nordisk historia vid Umeå universitet.

Hur hade Sverige sett ut om de inte kommit hit?

– Det kan vi ju inte exakt veta men vi kan absolut resonera kring det. Jag skulle säga att de har haft väldigt stor betydelse tillsammans med andra grupper som sedan kom, till exempel italienare och jugoslaver, säger Martin Hårdstetd och fortsätter:

– De hjälpte Sverige i ett läge där vi inte hade folk och dessutom inte hade kvalificerat folk. Finländarna som kom hit var välutbildade och kom för att det var lägre löner i det tidigare krigshärjade Finland. De kom till Sverige och gjorde avgörande insatser för den svenska industrin och då kan man tillägga att det många gånger var otacksamt för på sjuttiotalet när ekonomin började gå sämre så åkte många av dem tillbaka till Finland för då ville vi inte längre ha dem på samma sätt.

Hör Martin Hårdstedt berätta mer om finländarnas betydelse för Sverige och för Olofström i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".