Martin Forsman och Mats Natvig på Sweden Rock.
Martin Forsman och Mats Natvig på Sweden Rock. Foto: Claudio Bresciani / TT

Så mycket gav försäljningen av Sweden Rock

3:36 min

Sweden Rocks ägarbyte förra hösten blev en mycket lönsam affär för säljarna. Ett fåtal personer fick dela på över hundra miljoner kronor. Det framgår av de årsredovisningar som nu blivit offentliga.

De senaste åren har Sweden Rock dragit in pengar som de flesta andra festivalarrangörer bara kan drömma om. År efter år har festivalen levererat vinster på tvåsiffriga miljonbelopp till ett fåtal ägare. Mellan 2010 och 2015 lämnade omkring 80 miljoner kronor det holdingbolag som kontrollerade festivalen i form av aktieutdelningar. 

Mycket lönsam affär
Och vinstmaskinen Sweden Rock har fortsatt att generera pengar. Årsredovisningar som nu blivit offentliga visar att ägarbytet förra hösten blev en mycket lönsam affär för säljarna.

Sveriges största konsertarrangör Live Nation betalade nämligen nästan 119 miljoner för att få kontroll över Sweden Rock. Och vid en extra bolagsstämma ett par månader senare delades alla pengar från försäljningen, plus vinsten från den senaste festivalen, ut till tio aktieägare.

135 miljoner
Totalt plockade de ut 135 miljoner kronor ut ur holdingbolaget. Mest pengar tjänade vd Mats Natvig och vice vd Martin Forsman. Omkring 76 miljoner kronor hamnade efter försäljningen av Sweden Rock i bolag där de sitter i styrelsen. 

Ingen vill prata
Vi har försökt ställa frågor till vd Mats Natvig och vice vd Martin Forsman om försäljningen av festivalen och varför de genom åren plockat ut så mycket pengar som kunde ha använts till att göra festivalen bättre.

Men efter att först tackat ja till en intervju skriver Mats Natvig i flera mejl att han och Martin Forsman inte vill prata om de nya ägarna, vinsten från försäljningen och aktieutdelningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista