En kvinna och en man framför skylt med information om Rosenholms Övningsfält.
Carolina Lorentzson-Nilsson och Tony Rannebjer. Foto: Niklas Sobieski/Sveriges Radio

Försvarsmakten sätter ner foten - hundar ska vara kopplade på Rosenholm

1:33 min

Efter flertalet incidenter väljer nu Marinbasen att säga åt hundägare att hålla sina hundar kopplade på övningsfältet.

I veckan gick information ut till alla medlemmar i Karlskrona Brukshundsklubb - hundar ska hållas kopplade på övningsfältet.

Området är mycket populärt bland hundägare i Karlskrona som vill låta sina hundar springa fritt. Efter att flera lösa hundar sprungit in i pågående övningsverksamhet sätter dock Marinbasen stopp för detta.

"Vi kör med tunga militära fordon, övar närkamp, framrycker och skjuter med automatvapen och tränar också med våra militära tjänstehundar - så det finns många situationer som kan uppstå."

Vid ett tillfälle ska även en hund ha sprungit in på skjutbanan endast en minut innan skarpskjutning var planerad. Vid tillfället pågick en genomgång och hunden kunde avlägsnas innan skjutningen påbörjades.

Tony Rannebjer, ordförande för Karlskrona Brukshundsklubb, säger att det är ett ansvar man har som hundägare att hålla sin hund kopplad i en sådan miljö. Han tror att deras medlemmar kommer att följa Försvarsmaktens anvisningar och hoppas att andra hundägare gör detsamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista