Frida Linehagen
Frida Linehagen var nöjd efter mötet med Försvarsutskottet. Foto: Sveriges Radio

Försvarsutskottet ville veta mer om #metoo-upprop

"Det är en kultur som måste förändras"
8:10 min

Försvarsutskottet hade på torsdagen mycket frågor om uppropet #givaktochbitihop där kvinnor i Försvarsmakten berättar om trakasserier och kränkningar. Frågorna var så många att mötet blev dubbelt så långt som planerat.

Med på mötet var plutonchef Frida Linehagen från Karlskrona och ytterligare tre anställda i försvaret och dessutom var Försvarsmaktens personaldirektör med. 

Första frågan i försvarsutskottet var: 

Hur är det möjligt att jag som sitter i försvarsutskottet inte har en aning om vad som som försiggår i Försvarsmakten.   

Plutonchef Frida Linehagen svarade då:

Hur trodde du det skulle se ut när samhället över lag ser ut så här. Och varför har du inte bjudit in mig och mina medsystrar innan så vi fått berätta hur det ligger till.  

Frida Linehagen är en av talespersonerna för de kvinnor i Försvarsmakten som under hashtag #givaktochbitihop berättar om de trakasserier och kränkningar som drabbat dem i jobbet. 1730 kvinnor har skrivit under det här uppropet.

Vi var överens på mötet att det här är en process som kommer att ta lång tid. Det är en kultur som måste förändras. 

Frida Linehagen berättar att försvarsutskottets ledamöter var väldigt nöjda efter att de fått svar på många av sina frågor. 

– Jag kände mig glad och lättad att mötet gick så bra och jag tyckte det var intressant att ledamöterna hade så många frågor.   

I vår kommer Försvarsutskottet att hålla ett uppföljningsmöte.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".