Beslagtagna vapen. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Vapen. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio

Kraftig ökning av mord och mordförsök med vapen

1:24 min

Antalet vapenrelaterade mord och mordförsök i polisregion syd ökade kraftigt under förra året jämfört med åren före. Det visar siffror från Nationellt forensiskt centrum, NFC, som Sveriges Radio tagit del av.

NFC:s vapengrupp, som analyserar bland annat vapen, kulor och hylsor, har också kunnat se att typen av vapen ändrats över tid.

Fler start- och gasvapen
 Jaktvapen har minskat. Det som ökar och har ökat under en fem- till tioårsperiod är start- och gasvapen som man kan köpa lagligt runt om i världen och bygga om till riktiga vapen, säger Mikael Högfors, gruppchef på NFC:s vapengrupp.

Under 2016 hade NFC:s vapengrupp 16 vapenrelaterade mord och 67 mordförsök från region syd på sitt bord. Det är en kraftig ökning jämfört med åren före, visar statistiken. Motsvarande siffror för 2014 och 2015 tillsammans är 15 mord och 72 mordförsök.

Ökad arbetsbelastning
Arbetsbelastningen för forensikerna på NFC:s vapengrupp har ökat och man har blivit tvungen att anställa fler.

– 2010-2012 var vi ungefär tolv stycken och nästa år kommer vi att vara 26, så det är en väsentlig ökning, säger Mikael Högfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista