Andreas Matz bevakar Sweden Rock för Sveriges Radio.
Andreas Matz är en av dem som bevakar Sweden Rock för Sveriges Radio. Foto: Björn Dalin/Sveriges Radio

Matz: Risk att coverband headlinar Sweden Rock

4:10 min

Vad tänker de nya ägarna Live Nation göra med Sweden Rock? Vi frågade Sveriges Radios musikreporter Andreas Matz som bevakat festivalen de senaste fjorton åren.

Vad tänkte du förra hösten när du fick höra att Sweden Rock fått nya ägare?

– Jag blev bekymrad. Festivalen har alltid präglats av den sakkunskap som funnits hos bokningsgruppen. Jag är osäker på om den kan leva vidare när en multinationell ägare kommer in i bilden. 

De har själva försökt starta både hårdrocks- och metalfestivaler utan att lyckas.

Varför sålde de tidigare ägarna en majoritet av aktierna i festivalen till just Live Nation?

– Förmodligen för att de betalade väldigt mycket pengar. Men också för att det är skönt för de som ska arbeta med festivalen att ha den back up som ett multinationellt bolag kan erbjuda.

Vad tänkte Live Nation när de slog till?

– Att det är en otroligt framgångsrik festival. De har själva försökt starta både hårdrocks- och metalfestivaler utan att lyckas. Så de ville helt enkelt kapa åt sig en lyckad festival i det segmentet.

Hultsfredsfestivalen som ju gick i konkurs för några år sedan blev också uppköpt av en stor konsertarrangör. Kommer samma sak att hända med Sweden Rock?

– Jag tror att de lärt sig av de stora misstag som gjordes av Hultsfred. De fick hybris och bokade världsartister som kostade fruktansvärt mycket pengar innan allt gick åt skogen.

Kan Live Nation till och med vara bra för Sweden Rock?

– I så fall eftersom de har kontakt med giganterna i branschen. Kanske kommer Metallica att spela på Sweden trots allt.

135 miljoner plockades ut ur festivalen efter försäljningen förra hösten och till det kommer mångmiljonvinster under flera år. Upprör det dig att så mycket pengar hamnat i ägarnas fickor?

– Sweden Rock är ett företag och ska därför jämföras med andra företag. Det är ingen som blir upprörd om en klädtillverkare tjänar pengar så jag förstår inte varför man skulle bli upprörd av Sweden Rocks vinster. Jag blir i alla fall inte det.

Men vinsterna kanske kunde ha använts till andra saker, som lägre biljettpriser och bättre band?

– Så är det förstås. Men att företag gör vinst är också bra. Inte minst med tanke på vad som hände i Hultsfred där det till slut krävdes skattemedel för att festivalen skulle gå runt. Det tycker jag är mycket värre än att Sweden Rock gör vinst.

Hur tror du att festivalen ser ut om tio år?

– Intressant fråga. Inte minst med tanke på att många band som brukar spela på festivalen har medlemmar som börjar komma upp i åren. En kompis till mig har en teori om att det kommer att åka runt en massa coverband på den här typen av festivaler. En otroligt tråkig utveckling om du frågar mig. Men risken är ganska stor att ett coverband kommer att headlinar festivalen. Kanske inte om tio år men om tjugo. Då står det bästa Iron Maiden-coverbandet på Sweden Rocks största scen. Så blir det nog.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista