fjälluggla och tretåig mås
1 av 2
Fjälluggla och tretåig mås. Foto: Bernd Thissen/TT, Yathin S Krishnappa/CC BY-SA 3.0
Ornitolog Niklas Aronsson på sitt kontor.
2 av 2
Niklas Aronsson på Den Svenska Ornitologiska Föreningen. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio

Ytterligare två fågelarter som finns i Sverige är rödlistade

"Det blir mindre bytesdjur för fjällugglorna" (Lång version)
1:52 min

I dag presenteras den internationella rödlistan för fåglar år 2017 och där finns nu två sorter som lever i Sverige. Det är fjällugglan och tretåig mås som nu står som sårbar på listan.

Bland de arter som finns i Sverige så finns det några som minskar så mycket globalt till följd av klimatförändringarna, vilket gör att de rödlistas. 

– Det blir mindre bytesdjur för fjällugglorna där de finns och så även för tretåig mås. Fiskarna flyr undan det varma havet, men det beror också på att det fiskas mycket, säger Niklas Aronsson på Den Svenska Ornitologiska Föreningen, Birdlife. 

Olika rödlistor
Rödlistan är ett sätt att skapa en medvetenhet kring arters utveckling och att det finns en risk att de försvinner. Det finns två olika rödlistor, den ena är den svenska rödlistan som artdatabanken har hand om som enbart gäller för Sverige.

Den andra är den så kallade "Världsrödlistan", där den internationella  fågelskyddsorganisationen Birdlife International har tittat på fåglarnas status i världen och kommit fram till vilka som är mest hotade.

Värre än hotad
Ingen av arterna har tidigare funnits på någon rödlista och att både fjällugglan och tretåig mås nu ses som sårbar, vilket är ett snäpp värre än hotad. Niklas Aronsson menar att det krävs en kraftig förändring för att hindra arterna från att bli ännu mer hotade.

– Det handlar om att man på politisk nivå måste komma överens om att fortsätta jobba med att minska koldioxidutsläpp. Som individ är det också viktigt att tänka på att inte bidra till så mycket koldioxidutsläpp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".