Lodjur Täby
Lodjursungen besökte Täbyfamiljens veranda två gånger under helgen. Foto: Privat/Josefine Erikson Brangstrup

Konflikt om lodjuren när jägare vill skjuta 30 katter

0:36 min

Jägarnas Riksförbund i Blekinge säger att det finns för många lodjur och vill skjuta av 30 i södra Sverige. Länsstyrelsen slår emot och säger att det inte alls finns så många.

– Lodjursstammen i Blekinge och södra Sverige är långt ifrån så stabil att det är aktuellt med licensjakt, säger Ulrika Widgren som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Enligt Jägarnas Riksförbund i Blekinge har däremot lodjuren ökat kraftigt i länet och de anser att det borde bedrivas licensjakt. 30 lodjur borde skjutas av i Södra rovdjursförvaltningsområdet, enligt dem. 

Södra rovdjursförvaltningsområdet består av Södermanland, Östergötland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Halland, Skåne och Blekinge. 

Men Ulrika Widgren säger att frågan inte ens diskuterats bland södra Sveriges länsstyrelser då antalet djur på många platser inte ens når upp till miniminivån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista