Christian i neongrön reflexväst vid ett bord. På väggen bakom honom en röd banderoll med texten: Karlshamn stuveri och hamnarbetarfackförening, enade vi stå söndrade vi falla.
1 av 3
Christian Thernström från Hamnarbetarförbundet tycker att hans förbund erbjuder en medlemsstyrd organisation i högre utsträckning än Transportarbetareförbundet. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio
Lars-Göran på en stol framför en vit vägg. Framför sig har han en liten röd vimpel med Transportarbetareförbundets logga.
2 av 3
Lars-Göran Olsson, ordförande i Transportarbetareförbundet, tycker att hans förbund erbjuder en större trygghet. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio

Facken delar på Karlshamns hamn

"Ett klart motstånd eller okunskap"
4:02 min

Transportarbetareförbundet har fått ett tiotal nya medlemmar i Karlshamns hamn, där Hamnarbetarförbundet dominerar. Men det är inte första gången hamnarbetare byter fackförbund.

Hamnen, som tidigare varit helt dominerad av Hamnarbetarförbundet, har fått en ny fackklubb med tolv medlemmar i Transportarbetareförbundet.

Lars-Göran Olsson har precis blivit vald till ordförande för den nya klubben.

– Det är inte så populärt att vi tar plats i företaget och kräver våra rättigheter, säger han.

Med eller utan avtal
Situationen skapar viss oro och trots att medlemmarna i Hamnarbetarförbundet är i majoritet så saknar de något som Transportarbetareförbundet har - kollektivavtal.

– Det har varit så i många år nu, så vi är ganska vana vid att vi inte har kollektivavtal. Men det är ingen oro, berättar Hamnarbetarförbundets kassör i Karlshamn, Christian Thernström.

Gemensam historia
Hamnarbetare var med och startade upp Transportarbetarförbundet vid förra sekelskiftet, men bröt sig ut och bildade ett eget förbund 1972, delvis på grund av att flera avdelningar uteslöts från Transportarbetareförbundet.

Tillsammans är man starka.

Det är vanligt att medlemmar byter förbund då och då, och många hamnar i Sverige inhyser medlemmar från båda facken. Men Christian Thernström menar att det ändå finns vissa risker med en fackligt splittrad arbetsplats.

– Vi får se om det blir ett bra samarbete mellan oss eller om vi kommer att spelas ut mot varandra, säger han.

Arbetar tillsammans
Men Christian Thernström är inte bara orolig. Att Transportarbetareförbundet och Hamnarbetarförbundet arbetar sida vid sida är inget ovanligt.

– En hamnarbetare är alltid en hamnarbetare.

Även Lars-Göran Olsson menar att de i slutändan är arbetskamrater, som han inte gör skillnad på. Däremot menar han att Transport i och med sin minoritetsställning, möter ett större motstånd från arbetsgivaren. Som i sin tur tycker att allt fungerar bra.

– Jag ser inte idag någon oro på det, säger Mats Olsson, som är VD på Karlshamns hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".