Digital tenta
Digital tenta Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges Radio

Digitala tentor ingen nyhet på BTH

3:35 min

Lunds universitet gick i dagarna ut med att man nu inför digitala tentor. På Blekinge tekniska högskola har man kommit längre än så. Där är man mitt uppe i ett pilotprojekt.

Lunds universitet gick i dagarna ut med att man nu inför digitala tentor. Bland annat på grund av att studenternas handstil ibland gör det svårt att rätta tentorna, eftersom man inte ser vad det står.

Säkrare när man inte har papper som kan tappas bort

Pilotprojekt
På Blekinge tekniska högskola är man redan mitt inne i ett pilotprojekt med digitala tentor. Sedan våren 2016 finns möjligheten för lärare att hålla sina tentamen digitalt.

– En av fördelarna att det blir lättare att se vad studenterna skrivit. Det kan ibland vara svårt att tyda. Sen är det också det logistiska, att det blir säkrare när man inte har papper som kan tappas bort, säger Björn Leijonbielke, chef för studerandeavdelningen på BTH. 

100 skriver samtidigt
Just nu använder sig 15-talet lärare av digitala tentor. På BTH kan cirka 100 elever skriva tentorna samtidigt. Och både lärare och studenter verkar uppskatta tekniken även om det finns de som är skeptiska.

– Det kan vara så att någon tycker att det är riskfyllt. Att datorn kan sluta fungera och att det man skrivit då skulle försvinna. Men allt lagras väldigt ofta så man ska inte kunna förlora så mycket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista