ålfiske
Foto: Emil Langvad/TT

Ålfiske förbjuds i tre månader

Det här beslutet kommer att kosta
0:32 min

Fiske efter blankål i bland annat Östersjön förbjuds under en valfri tremånadersperiod mellan september och januari. Det har EU:s fiskeministrar beslutat.

– Det här beslutet kommer att kosta. Det vore bättre att lägga pengarna på att släppa ut ny ål i havet i stället, säger fiskare Hans-Inge Olofsson från Yngsjö om beslutet.

EU:s fiskeministermöte har, efter utdragna diskussioner, enats om begränsningar i ålfisket i Östersjön, Nordsjön och Atlanten.

Beslutet offentliggjordes under onsdagsmorgonen och nåddes sent under natten, efter två dagars förhandlingar i Bryssel, enligt regeringskansliet.

Sverige, representerat av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), verkade för att förbudet skulle gälla i alla EU:s vatten men att Sverige skulle undantas. Det senare kravet, som tvingats fram av oppositionen, drevs motvilligt av Bucht.

– Tyvärr var det svårt att få gehör fullt ut för den svenska ståndpunkten för ål. Men jag är nöjd med att vi uppfyller målen om maximal hållbar avkastning för så många av de svenska kvoterna", säger landsbygdsministern enligt ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".