En person tappar upp vatten ur kranen i ett glas. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Högsta Domstolen.
2 av 3
Högsta Domstolen. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.
PFAS finns kvar i marken kring vattenverket i Kallinge. I bäckarna har prover tagits på vatten och fisk.
3 av 3
PFAS finns kvar i marken kring vattenverket i Kallinge. I bäckarna har prover tagits på vatten och fisk. Foto: Annika Digreus/Sveriges Radio

Högsta domstolen ska avgöra Kallinges vatten

2:54 min

Högsta domstolen kommer att ta upp frågan om produktansvarslagen kan tillämpas när det gäller tvisten mellan PFAS-föreningen och Ronneby Miljöteknik.

PFAS-föreningen har krävt skadestånd av det kommunala bolaget efter att Kallingebor fått i sig miljögiftet PFAS via dricksvattnet och frågan är nu om produktansvarslagen kan tillämpas i det här fallet.

Om den här lagen kan användas så innebär det en större chans för Kallingeborna att få skadestånd.

– Det är ett glädjande besked från Högsta domstolen och det är ett tecken på att den här frågan är viktig. Inte bara för oss drabbade i Ronneby utan för hela svenska samhället, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Nu har Högsta domstolen meddelat så kallat prövningstillstånd, vilket innebär att man ska ta upp frågan om produktansvarslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista