pensionär på parkbänk i höstsol
Foto: Selcan Hacaoglu/TT

Lägsta pensionsåldern höjs till 64 år

2:05 min

Lägsta åldern för att ta ut allmän pension kommer att höjas från 61 år till 64 år, enligt ett förslag av den så kallade Pensionsgruppen.

Pensionsgruppen består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension kommer att höjas i flera omgångar från dagens 61 år till 64 år 2026.

Få jobba till 69 år
I dag har man rätt att fortsätta jobba tills man fyller 67 år. Denna ålder föreslås nu också höjas, till 69 år.

En höjning av garantipensionen föreslås också på sikt. Garantipensionen är den pensionsnivå som alla är garanterade oavsett hur mycket litet eller mycket man har jobbat.

Höjningen kommer att ske stegvis och kommer att ta flera år att genomföra enligt vad Ekot erfar.

Färre fonder
Antalet premiepensionsfonder kommer också att minska rejält från dagens cirka 850 till ett par hundra. 

Höjningen av rätten att vara kvar i anställning från dagens 67 år till 69 har varit svår att acceptera för de privata arbetsgivarna, som velat kunna påverka vilka som passar bäst för att jobba längst.

– Det måste bygga på att man är överens om att man ska jobba vidare. Vi tycker inte att det är rimligt att bara den ena parten kan bestämma sig för att stanna kvar, säger Peter Jeppsson som är vice vd i Svenskt Näringsliv.

Bättre skatteunderlag
Arbetsgivarna i den offentliga sektorn, Sveriges kommuner och landsting, SKL, välkomnar däremot att fler får möjlighet att jobba längre.

– Det ger bättre pension, bättre tillgång på arbetskraft, och bättre skatteunderlag säger Niclas Lindahl som är förhandlingschef vid SKL.

– Vi är allmänt sett väldigt positiva till höjda åldrar och att fler arbetar längre, säger SKL:s Niclas Lindahl.

Förslag i dag
Pensionsgruppen föreslår också en modell för automatisk uppräkning av pensionsåldern. Det ska ske i takt med att medellivslängden ökar. Ökar medellivslängden så höjs pensionsåldern.

Pensionsgruppen presenterar sitt förslag kl 9.00 på torsdag morgon.

Nya förslaget

  • Den nedre pensionsåldern höjs från dagens 61 år till 64 år. 
  • Man ska kunna jobba tills man fyller 69 istället för dagens 67 år. 
  • Antalet premiepensionsfonder kommer att minska rejält från dagens cirka 850 till ett par hundra. Fonderna kommer kvalitetssäkras för att öka tryggheten för konsumenterna. 
  • Garantipensionen kommer också kompletteras med tillägg för de allra fattigaste pensionärerna och man höjer även taket för bostadstillägget. Ett nytt konsumtionsstöd kommer också införas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista