Pensionskuvert i brevinkast
Breven fortsätter att komma några år till om förändringarna blir verklighet. Foto: Maja Suslin/TT

Både för- och nackdelar med förändrad pension

1:06 min

En höjning av pensionsåldern får både tummen upp och tummen ner när P4 Blekinge ställer frågor kring pensionsöverenskommelsen.

Den lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 61 till 64 år och samtidigt höjs rätten att få jobba kvar på sitt jobb från 67 till 69 år. Det är några av delarna i den blocköverskridande principöverenskommelse om pensionerna som nu är klar.

Tveksam till höjningen
– Jag kan tycka att det är bra att man kan få jobba till man är 69, men jag är mera tveksam till höjningen till 64 år, säger Ann Jaryd som själv är pensionär.

– Det är en nödvändig förändring, men jag är mer inne på antal år man behöver arbeta istället för att enbart titta på ålder, säger Tony Ljungkvist.

Mycket kompetens
Kristina Wramsby som är personalchef hos Ronneby kommun säger att det finns både för och nackdelar med förändringen.

– Det finns mycket kompetens bland våra medarbetare som vi behöver behålla, samtidigt måste man ta hänsyn till hur jobbet ser ut och hur man ska orka ända fram till pensionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista