En interiörbild   på Blekinge Tingsrätt.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Kvinna dog i bilolycka i Fridlevstad – föraren döms till fängelse

Likgiltig för andras liv
1:16 min

Den 33-årige man som körde bilen när en 35-årig kvinna, som var passagerare, omkom i en trafikolycka i Fridlevstad i maj dömdes i dag i Blekinge tingsrätt.

Den 13 maj i år blir en bil omkörd i Fridlevstad. Föraren ser hur den omkörande bilen i hög fart fortsätter mot en korsning och kör av vägen, krockar mot ett träd och fortsätter 80 meter ut på en grässlänt.

I den kraschade bilen sitter den nu 33-årige mannen bakom ratten, vid sidan av honom den 35-åriga kvinnan som dör av sina skador.

Ett blodprov visar sedan att 33-åringen hade 2,11 promille alkohol i blodet och spår av lugnande mediciner. I förhör har mannen erkänt att han druckit men vet inte hur mycket oklart är också varför han och den nu döda kvinnan satte sig i bilen.

Hur fort han kört är heller inte klart, men han har själv uppskattat att det kan ha gått i 90-95 kilometer i timmen på 70-sträckan där olyckan inträffade.

Tingsrätten menar i sin dom att 33-åringen varit likgiltig för andra människors liv och att de allvarliga brotten mannen gjort sig skyldig till utesluter en plats inom frivården.

Istället döms mannen till fängelse i två och ett halvt år för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Han ska också betala skadestånd till två av kvinnans anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".