Dykare på brygga och båt.
1 av 2
Polisen dyker efter spår av den försvunne Lelle Hildebrand. Foto: Johan Nilsson/TT
Båt på sjön med dykare i vattnet.
2 av 2
Sjöpolisen från Stockholm är på plats för att dyka. Foto: Johan Nilsson/TT

Sista dagen av dykningar efter Lelle Hildebrand i Ivösjön

2:41 min

Under torsdagen dök polisen i Ivösjön för att hitta spår efter den försvunne turnéledaren Lelle Hildebrand. Det var tredje dagen man genomförde dykningar.

– Först och främst är det kroppen vi letar efter, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist till TT.

Han leder gruppen för kalla fall i polisens region Syd, som nyligen börjat gå igenom fallet med den försvunna turnéledaren på nytt. Hildebrand, som var 37 år gammal då han försvann 1999, dödförklarades 2006 och polisen misstänker att han är mördad.

Bo Lundqvist säger att det är uppgifter som tillkommit som gör att sjöpolisens dykare från Stockholm letar just i Ivösjön, men han vill inte gå in på vilka uppgifter det är. Sjön ligger i närheten av Sölvesborg, som var den plats där turnéledaren senast sågs i livet. Bo Lundqvist säger att det har gjort dykningar i området tidigare, och att man också har använt sig av likhundar i sökandet.

– Nu använder man en del olika tekniker för att fastställa om det finns någonting under ytan eller inte, och dykare går ner och kontrollerar de ställen som man tycker är mer lovande än andra, säger han.

Även om det har gått många år kan eventuella fynd ge upplysningar till utredningen.

– Det är helt beroende på fyndet man gör, och hur det fyndet har legat. Om det är under vatten, och hur det har varit paketerat, så det kan variera väldigt, säger Bo Lundqvist.

Under onsdagskvällen kommer dykningarna fortsätta utifrån vad man ser i sjön, och det kan även finnas anledning att dyka ytterligare.

– Jag utesluter inte att vi kommer att dyka igen, och dyka på andra ställen, om vi nu inte skulle hitta vad vi letar efter på det här stället, säger han.

Parallellt med dykandet har en rad nya förhör hållits, samtidigt som forensiska resultat i polisutredningen gås igenom på nytt.

Efter att polisen förra veckan berättade att nya tag tas i utredningen har en rad tips kommit in.
– Det är ett ärende som lever i folks medvetande. Vi är tacksamma över att så många hört av sig, säger Bo Lundqvist.

Han vill inte berätta vilka personer som förhörts eller om misstankar riktas mot någon speciell person.

När Lelle Hildebrand senast sågs i januari 1999 befann han sig utanför en rockklubb i Sölvesborg i sällskap med en 22-årig man som var skyldig honom pengar. Vittnen såg dem åka iväg i en bil. Enligt uppgift ska turnéledaren då ha haft en större summa pengar på sig. Efteråt hävdade 22-åringen att de bara hade åkt en biltur tillsammans och att turnéledaren sedan släpptes av utanför spellokalen igen.

Åklagaren begärde senare 22-åringen häktad, men han släpptes efter några dygn i häkte eftersom det som talade emot 22-åringen bara var indicier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista