Andreas Pettersson, Jan Johansson, Carina Lennartsson och Ida Johansson trycker alla på vikten av bra kontaktpersoner.
Andreas Pettersson, Jan Johansson, Carina Lennartsson och Ida Johansson trycker alla på vikten av bra kontaktpersoner. Foto: Anders Lundqvist

Fler kontaktpersoner efterlyses i Karlshamn

3:14 min

Behovet av nya kontaktpersoner i Karlshamns kommun är fortsatt stort. Nu uppmuntrar kommunen fler att söka sig till uppdraget.

Karlshamns kommun har under en lång period kämpat väldigt hårt med att tillgodose behovet av kontaktpersoner utifrån lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

– Det är en jättestor tillgång för den enskilde. Många har ingen annan hjälp än kontaktpersonen så det innebär ett jättestort stöd för personen, säger Ida Johansson som är kontaktpersonssamordnare vid Karlshamns kommun.

Man fikar och umgås i största allmänhet

Stor hjälp
En som har kontaktperson, och har haft så under en väldigt lång tid, är Andreas Pettersson. Han menar att stödet som kontaktpersonen ger honom är väldigt viktigt och att det utan det stödet hade varit tufft.

– Då hade det kanske inte fungerat i vardagen som det gör om man har en kontaktperson, säger han.

Hängt ihop i 30 år
Andreas kontaktperson heter Jan Johansson och de har känt varandra väldigt länge och hängt ihop i cirka 30 år.

– Att vara kontaktperson innebär att man går ut och gör något roligt ibland, exempelvis fikar och umgås i största allmänhet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista