Cecilia Nilsson och Tim Remen födde hemma
Cecilia Nilsson och Tim Remen födde sonen Alexander hemma på badrumsgolvet efter en miss från förlossningskliniken. Foto: Anders Lundqvist

Par födde hemma - läkare och barnmorska kritiseras

1:39 min

Förutom landstingets egen anmälan till IVO anmälde även Cecilia Nilsson och Tim Remen landstinget, nu har IVO kommit med ett slutgiltigt beslut.

Redan i slutet av oktober rapporterades det om Cecilia Nilsson och Tim Remen som skickades hem från sjukhuset bara för att hinna innanför ytterdörren innan deras son, Alexander, föddes i vecka 26+4.

– Jag kände att det var någonting som var på väg, sen helt plötsligt ligger ungen där och kippar efter luft, sa Cecilia Nilsson när hon berättar om händelsen.

Landstinget gjorde då en egen anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Senare gjorde även paret en egen anmälan, där har nu svaret från IVO kommit.

Uppfyller inte kraven
I beslutet från IVO går det bland annat att läsa hur den läkare som klev på efter hyrläkaren som arbetat i 32,5 timmar inte genomförde någon förnyad undersökning, vilket IVO kritiserar.

Även den barnmorska som hanterade telefonrådgivningen med paret när Cecilia kräktes och blödde från underlivet på vägen hem från sjukhuset kritiseras.

– Vi vill att detta ska uppmärksammas för det får absolut inte hända igen. Denna gången har slutat ofantligt bra, händer det igen så är det inte säkert att nästa person har samma tur som vi har hade, säger Cecilia Nilsson.

Marianne Gertzell som är verksamhetschef vid kvinnokliniken har uppgett i en mailkonversation att de kommer att följa den åtgärdslista de har och att de i princip åtgärdat samtliga punkter på listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista