Livets källa blir skulptur på Pottholmen

Nu är tävlingen om vilken offentlig konst som får pryda Pottholmen i Karlskrona klar. Det blir en tre meter hög bronsskulptur.

Konstverket "kvintessensen" beskrivs som en surrealistisk skulpturgrupp och plats för att hämta energi på. Den är gjord av konstnärerna Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans. 

Torun Ekstrand, som är konstnärlig projektledare förklarar att man ville ha något som går att återvända till.

– Vi vill att det ska finnas många lager och kanske upptäcka nya saker varje gång man betraktar konstverket, säger hon.

Av 80 personer som lämnade in intresseanmälan valdes tre konstnärer ut för att lämna in skissförslag.

Såhär beskriver konstnärerna själva skulpturen

Kvintessensen är en kraftplats och en skulpturgrupp.

Vad är det vi upplever? En aldrig sinande källa till energi som forsar ur två stycken krukor och ur denna fusion av elementära krafter växer livets blomma upp. Så som ovan så och nedan, sa alkemisten. Så som inom så och utom.

Runt denna enigmatiska skulptur finns 4 dodecahedrons, Platonska kroppar som representerar eterns eller rymdens element, ofta kallat det femte elementet, vilket de fyra övriga föds ur. De har små bronsskulpturer fästade på sig som representerar de 4 elementen, universums byggstenar som allt, inklusive du själv är skapat av.

Detta är en plats för att stimulera insikter och för att fylla på med energi. Imagination är riktad fantasi. Skulpturerna inbjuder till att uppleva bilder och tillstånd inom sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.