Cilla i glasögon på stol framför vit vägg.
1 av 2
Cilla Fransson. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio
Anders Hederstierna
2 av 2
Anders Hederstierna, rektor på BTH. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio.

Dyr praktik för studenter när BTH sparar pengar

"Jag blir faktiskt förbannad"
3:59 min

När Blekinge tekniska högskolas sjuksköterskestudenter miste sitt resekort under praktiken blev plötsligt utbildningen mycket dyrare.

Förra veckan sade BTH:s rektor Anders Hederstierna att de senaste årens besparingar inte påverkat studenternas situation.

Han får nu kritik för att ha sagt att de senaste årens besparingar inte har påverkat studenterna negativt.

Taskigt att vi ska betala våra resor själva

Högskolan har under fem år sparat 82 miljoner kronor och ett led i besparingarna var att dra in det gratis resekort som studenterna fick.

Praktikplatser i länet
En förändring som för sjuksköterskestudenten Cilla Fransson är en förändring till det sämre. På hennes utbildning måste man nämligen kunna ta sig fram och tillbaka mellan praktikplatser i hela Blekinge.

 – Jag förstår att det är svårt att hitta praktikplatser men jag tycker att det är taskigt att vi ska betala våra resor själva. Man är inte jätterik när man är student, säger Cilla Fransson.

Under det treåriga programmet består ungefär 35 veckor av verksamhetsförlagd utbildning, VFU, som är utspridd över länet. För en praktikperiod på sex veckor kan sjuksköterskestudenterna bli tvungna att lägga 1 200 kronor på månadskort i kollektivtrafiken.

Ska se över frågan
Trots att det inte kommer att bli aktuellt med gratis resekort till alla studenter, vill Anders Hederstierna se över möjligheterna med betalda resor till praktikplatser.

– Jag ska undersöka frågan och se hur stort problemet är, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".