Brand kallinge
1 av 3
Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Brand kallinge
2 av 3
Räddningsledare Johan Kullberg. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Brand kallinge
3 av 3
Det var strax före klockan 10 som larmet om branden kom. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Tonåringar kan ligga bakom brand i Kallinge

1:04 min

Polisen misstänker att två yngre tonåringar kan ligga bakom branden i en nerlagd bilverkstad i Kallinge på tisdagsförmiddagen.

De två ska ha kommit in till en vårdcentral med skador och tecken som tyder på detta. Deras föräldrar är underrättade och har hämtat dem.

Det är däremot fortfarande osäkert om branden är anlagd eller om den uppstått ur en olycka.

– De kan ha varit där och tjuvrökt, säger Stephan Söderholm, polisens presstalesperson.

Kraftig rökutveckling
Vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen började det brinna i en nerlagd verkstadslokal i Kallinge och det blev kraftig rökutveckling.

– När vi börjat släcka ner såg vi att det var en massa däck och en bil som brann därinne, berättar räddningsledare Jonas Kullberg. 

Gasolflaskor
En stor rökpelare vällde ut ur byggnaden. Till en början fanns fara för brandpersonalen och explosionsrisk då man hittade ett flertal gasolflaskor i den brinnande byggnaden, men dessa togs ut och säkrades.

– Det var en fullt utvecklad brand och rökutveckling, säger Jonas Kullberg.

Efter en timme fokuserade man på att förhindra spridning till intilliggande byggnader. Enligt polisen ska räddningspersonal ha plockat ut gasolflaskor från byggnaden.

Brinna ut
Styrkor från Ronneby och Karlskrona arbetade med att släcka branden men vid 13-tiden beslutades att den skulle få brinna ut vilket beräknades ta ett par timmar.

Då det fanns explosionsrisk på grund av de verktyg och varor som normalt finns i en verkstad var räddningstjänsten försiktiga.

– Det var till att början risk för att branden skulle sprida sig, men det var ingen fara för ishallen, säger Jonas Kullberg.

Branden var vid 13-tiden under kontroll och räddningstjänsten kommer att stanna kvar på platsen tills vidare och låta det brinna ut. Och han tror att det sen kommer att glöda hela natten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista