Än så länge ser det ut att dröja innan Karlskrona får biogas.
Än så länge ser det ut att dröja innan Karlskrona får biogas. Foto: Bertil Ericson / TT

Etableringen av biogasmacken i Karlskrona dröjer

"Från början hade vi ambitionen att ha anläggningen färdig till årsskiftet"
3:38 min

Tanken var att Eon Biofors biogasstation skulle stått klar till årsskiftet, men än saknas såväl bygglov som plats för macken.

Genom bidrag från klimatklivet, ett initiativ från Naturvårdsverket, planerar Eon Biofor att etablera en biogasstation i Karlskrona. Etableringen har dock dragit ut på tiden och än är det en bra bit bort innan anläggningen kan stå färdig.

– Från början hade vi ambitionen att ha anläggningen färdig till årsskiftet, säger Fredrik Åkesson, ansvarig för marknad och försäljningsavdelningen på Eon Biofor.

Anledningen uppges vara att de har haft svårt att hitta lämpliga tomter för att kunna bygga anläggningen. 

– Vi har haft några alternativ på gång som vi inte har kunnat gå vidare med. Det är i grund och botten det som gjort att det dragit ut på tiden, säger Fredrik Åkesson.

Relativt enkelt
Från kommunens uppger man att själva processen kan gå relativt snabbt så fort som en ansökan om bygglov kommer in.

– Jag har svarat Eon att om de kommer in med en ansökan om ett tidsbegränsat bygglov så får vi titta på det och flera av de platser som de tittat på är möjliga att skapa ett tidsbegränsat bygglov på, säger Anders Söderberg, bygglovschef i Karlskrona kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".