Landstinget kör i dagsläget runt med 89 gashybrider, bilar som de inte kan tanka med biogas i Karlskrona då macken är försenad.
Landstinget kör i dagsläget runt med 89 gashybrider, bilar som de inte kan tanka med biogas i Karlskrona då macken är försenad. Foto: Anders Lundqvist

Landstingets miljövänliga bilar tvingas rulla på bensin

"I dagsläget så bedömer jag att en stor del av de gasbilar vi har tankas med bensin"
3:20 min

Landstinget Blekinge hyr i dag in 89 biogashybrider. Än så länge tvingas de dock att till stor del köra på bensin då tankställe för biogas saknas i Karlskrona.

Tanken är att de 89 bilarna ska vara en del i den fosilfria fordonsflottan som Blekinge landsting satsar på.

– I dagsläget så bedömer jag att en stor del av de gasbilar vi har tankas med bensin. Sen är det så att bilarna går i hela länet och det finns andra tankställen så som Ronneby, Karlshamn och Olofström, säger Thomas Nihlén, gruppledare för Miljöpartiet i landstinget.

Går i bräschen
För att få till stånd byggnationen av en biogasmack i Karlskrona krävdes det att ett visst kundunderlag fanns, då valde landstinget i Blekinge att gå i bräschen för att se till att etableringen kunde bli av. De fattade då beslutet att ställa om sin fordonsflotta och investera i biogashybrider.

– I och med att vi bestämde oss för att hyra biogashybrider skapade vi förutsättningar för att kunna öppna en biogasmack i Karlskrona, vilket saknas i dag. Det gynnar inte bara landstingets bilar utan ger även möjligheter för andra organisationer och privatpersoner att tanka gas, säger Thomas Nihlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".