Cilla Bark, volontärsamordnare på Kvinnojouren i Karlskrona.
Fler vill hjälpa. Fler vill ha hjälp. Metoo-uppropet har påverkat Kvinnojouren i Karlskrona. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.

Efter #metoo - fler vill hjälpa kvinnojouren

Efter #metoo är det många som vill bli volontärer på kvinnojouren"
6:54 min

Kvinnojouren i Karlskrona har märkt att allt fler vill engagera sig och hjälpa utsatta kvinnor efter #metoo-uppropet och alla upprop som gjorts därefter.

Cilla Bark som är volontärsamordnare hos kvinnojouren Karlskrona berättar att förut pratade kvinnor om fysiska slag och ren misshandel men idag ringer kvinnor även om obehagskänslor och sexuella trakasserier. 

Man vågar lyfta luren när man varit med om något som inte känns okej. 

Det kommer även samtal om saker kvinnor burit med sig en längre tid. 

Cilla Bark säger också att folk genom #metoo har blivit uppmärksammade på att det finns ett systerskap och man vill vara med och bli volontär för att hjälpa till med att få till en ändring.

Vi är ingenting utan våra fantastiska volontärer. Det är dem som tar med sig jourtelefonen hem och man kan ringa till dygnet runt. 

Volontärer  kan antingen bemanna jourtelefonen eller vara kontaktperson för utsatta kvinnor och barn.

Cilla Bark berättar att det är mest kvinnor som jobbar som volontärer, men hon menar att det finns ett stort behov av män som engagerar sig. 

– Barn som finns på skyddade boende behöver bra män som förebilder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".