Peter Örn bockar efter att han lämnat över en rapport till landstingsrådet Kalle Sandström.
Kommissionens ordförande Peter Örn lämnar över rapporten till landstingsrådet Kalle Sandström (S). Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Jämlik hälsa kommer att ta tid

Peter Örn om några av förslagen
1:02 min

En rapport  kring hur man ska utjämna de så kallade "hälsoklyftorna" har lämnats till landstingets ledning. Ett förändringsarbete som väntas ta en generation.

För att jämna ut de klyftor som idag finns föreslår Kommissionen bland annat en digitalisering som ska göra informationen om vården mer tillgänglig.

Man vill också en en sammanhållen mödra-, barn-, elev- och ungdomshällsa som sätter in tidiga insatser.

Peter Örn som lett kommissionens arbete tycker det är beklagligt att samhället idag inte hunnit längre i jämlikheten vad gäller hälsa, utan att det fortfarande kan skilja 6-7 år i medellivslängd beroende på exempelvis utbildning eller etnicitet.

Kalle Sandström som är socialdemokratiskt landstingsråd tycker att de förslag som lämnas känns genomförbara och att man nu ska få ut rapportens slutsatser och förslag i verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".