En porträttbild på Magnus Larsson (C) utanför hans kontor.
"Vi behöver gå mot ett system med större dialog och där fler vill söka stöd istället. Skulle minska anmälningarna och ge bättre resultat", skrev Magnus Larsson (c) på Twitter. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Kommunalrådet om orosanmälningarna

2:46 min

Magnus Larsson (c), kommunalråd i Karlskrona, tycker att det är bra att man tar kontakt med Socialförvaltningen för stöd.

Antalet orosanmälningar om barn som far illa i Karlskrona kommun har fyrdubblats på fem år – från 50 till 200 samtal i månaden.

Under dagen har P4 Blekinge rapporterat om att av alla orosanmälningar så är det bara i var tionde fall som Socialförvaltningen faktiskt behöver göra en insats i familjen.

Claes Wiridén, chef på socialförvaltningen i Karlskrona, tror att det kan vara många som vill ha ryggen fri och hellre anmäler än att ta reda på mer genom att prata med familjen där barnet finns.

– Man vill ju vara säker på att man gör rätt och att det inte blir fel. Det har jag full förståelse för, säger Magnus Larsson (c) om saken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista