En bild på fasaden till Blekinge Tingsrätt.
1 av 2
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Lena-Marie Bergström kammaråklagare Blekinge tingsrätt. Foto: Carina Melin
2 av 2
Lena-Marie Bergström kammaråklagare Blekinge tingsrätt. Foto: Carina Melin /Sveriges Radio

Pappa ville könsstympa döttrar – nu åtalas han

Lena-Marie Bergström om fallet: "Vi kommer sällan in så tidigt"
1:07 min

En man i 40-årsåldern i Blekinge åtalas nu för att ha planerat att låta könsstympa sina två döttrar. Mamman ringde polisen efter bråk.

Enligt kammaråklagare Lena-Marie Bergström var det efter att familjen fick ett utvisningsbeslut som pappan sagt att döttrarna skulle könsstympas. Vilket ledde till bråk och mamman ringde till polisen.

– När polisen kom dit berättade hon att pappan ville ta med dem till hemlandet och låta dem könsstympas där, säger Lena-Marie Bergström.

"Stämpling till brott"
Mannen greps av polis och åtalas nu vid Blekinge tingsrätt misstänkt för förberedelse och stämpling till brott, vilket alltså betyder att han planerat det tillsammans med någon annan eller planerat att låta någon annan göra det.

Mannen erkänner planerna men förnekar brott och säger att det berodde på att han blivit pressad av sin familj i hemlandet, som ligger i Afrika.

Flydde från hot om könsstympning
Mamman och barnen kom först till Sverige för ett antal år sedan. De flydde då från mannen och hans familj efter att barnen riskerade att könsstympas. De fick uppehållstillstånd i Sverige, men efter några år  hittade mannen dem och kom även han till Sverige.

Pappan har nu fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och då drogs även tillstånden in för mamman och barnen.

Pappan har nu fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och då drogs även tillstånden in för mamman och barnen. Varpå mannen ska ha planerat att ta med barnen till hemlandet och låta dem könsstympas. Det var alltså efter ett bråk om detta som mamman berättade för polis om mannens planer.

– Det är mycket ovanligt att vi kommer in så tidigt i processen i ett sånt här brott, säger kammaråklagare Lena-Marie Bergström.

Ovanligt brott
– Jag har inte hittat några tidigare domar i liknande fall, säger Lena-Marie Bergström.

Stämpling till brott mot förbudet om könsstympning av kvinnor, som är brottsrubriceringen, är ett mycket ovanligt brott i Sverige. Frågan blir hur tingsrätten kommer bedöma hur långt gångna mannens planer varit, enligt Lena-Marie Bergström.

Jag har inte hittat några tidigare domar i liknande fall.

– Den stora frågan i målet är ju om stämplingsstadiet har uppnåtts. Räcker det att han har diskuterat detta med andra och räcker det med att han har sagt att han ska göra det, säger Lena-Marie Bergström.

Enligt Lena-Marie Bergström ska mamman och barnen nu få hjälp av målsägandebiträdet och målet är att de ska få stanna i Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".