En skjortärm med polismärket på.
Polisen är inte ovan vid att stöta på inbrottsdrabbade som lägger ut bild på den misstänkta. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Inbrott i tatueringsstudio - nu pekas de misstänkta ut på Facebook

2:24 min

I veckan blev en tatueringsstudio i Sölvesborg utsatt för inbrott och under torsdagen lade ägaren ut både bild och namn på de misstänkta gärningsmännen på Facebook.

Det var natten till torsdagen som inbrottet ägde rum och under gårdagen skrev ägaren till studion två inlägg med bild och namn på de misstänkta på sin privata Facebooksida. Under fredagseftermiddagen hade inlägget nått över 260 delningar.

Den här typen av händelser är inte helt ovanliga för polisen i ärenden som rör inbrott, berättar Fredrik Bratt på polisens ledningscentral för region Syd.

 – Jag kan förstå att folk är frustrerade men jag som polis rekommenderar inte att man lägger ut bilder på misstänkta, säger han.

En känslig fråga
Ägaren till tatueringsstudion motiverar sina inlägg med en vilja att varna andra för de utpekade och tycker det är bra att det fått så stor spridning.

Ärendets förundersökningsledare Bengt Jeppsson berättar att det är en känslig fråga och att det kan försvåra eventuell fotokonfrontation på grund av att det kan påverka vittnena.

Risk för brott
Att lägga ut bilder på misstänkta kan innebära både förtal och brott mot PUL, personuppgiftslagen. I vissa fall kan polisen be den som lagt ut bilder på misstänkta att ta bort sina inlägg, men Bengt Jeppsson berättar att de inte kommer att be ägaren att plocka ned bilden i det här fallet.

Ägaren själv är inte orolig för att bli anmäld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista