Skylt där det står Litorina Folkhögskola. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Nytt stöd till populär kurs i svenska

Rektor: Vi fick en fjärdedel
1:31 min

Det blir en kurs i Svenska från dag ett på Litorina folkhögskola i vår. Platserna på kursen var fyllda redan innan skolan hade fått reda på om de skulle få anslag.

Intresset för kursen har länge varit stort. När man tog initiativ till utbildningen under hösten 2016 hade man 400 sökande till 18 platser. Till våren har man fått pengar till 15 platser. 

– Vi har redan fyllt platserna till vårens kurs. Hade vi fått mer pengar hade vi kunnat ta in fler, säger Andy Davey, studierektor på Litorina Folkhögskola. 

Slut på pengar
Höstens kurs blev aldrig av eftersom pengarna hade gått till förra vårens utbildning. Nu har man än en gång sökt pengar från Folkbildningsrådet, men pengarna kommer även nu bara räcka till en termin. 

– Vi hade hoppats kunna ha kursen till hösten också, men vi fick bara en fjärdedel av vad vi sökte. 

Redan engagerat lärare
Trots att beskedet kom nyligen har man redan engagerat lärare för vårterminens kurser - utan att veta om utbildningen ens skulle bli av. 

– När vi gjorde det så visste vi ju inte, så det är ju lite spel i det hela, säger Andy Davey. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".