Fetma
Arkivbild Foto: Bertil Ericson/TT

Svenskarna blir allt fetare: "Börjar när barnen är små"

1:32 min

Svenskar rör sig allt mindre och blir allt fetare. Men det går att vända trenden. Det gäller att börja medan barnen är små, menar Mirjam Ekstedt, professor vid Linnéuniversitetet.

– Den fetma man bygger upp under barnsben stannar ofta kvar i vuxen ålder. Så om man kan förebygga att man inte blir överviktig är det mycket lättare att hålla det genom livet, säger Mirjam Ekstedt. 

Växande problem
Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2017 beskriver fetma och övervikt som ett växande folkhälsoproblem och visar att ungefär hälften av den svenska befolkningen mellan 16 och 84 år har övervikt eller fetma.

Föräldrarna viktiga
Mirjam Ekstedt är professor i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon forskar också om barnfetma. Hon menar att statistiken dessutom visar att om ett barns föräldrar väger mycket ökar risken att barnet också drabbas.

– Om föräldrarna är överviktiga eller feta så har man mellan tre och tio procents högre odds att själv drabbas av det. Det finns statistiskt underlag på det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista