Tomas Stjernfeldt.
Tomas Stjernfeldt på Polisförbundet menar att erfarna poliser tas från verksamheten. Foto: Nick Näslund/Jerry Sandberg/Sveriges Radio

Poliser blir lärare – färre kvar på gatorna

1:36 min

Nu varnar Polisförbundet för att den nya polisutbildningen i Malmö kommer att belasta personalläget hos polisen i region Syd.

Två av tre polislärare har rekryterats från region Syd, där Blekinge ingår. Det är poliser som ofta inte ersätts, vilket skapar en lucka i verksamheten.

Generellt är det de poliser som har lång erfarenhet eller specialistkompetens som försvinner från ordinarie verksamhet

Redan hårt belastade
Redan idag försörjer Region Syd polisutbildningen i Växjö med lärare. 68 poliser jobbar som lärare på Linnéuniversitetet.

– Det kommer att ta resurser från polisverksamheten för att starta nya skolor. Så i det korta perspektivet kommer det vara en klar belastning och man kommer inte lösa problemet med för få poliser, säger Tomas Stjernfeldt. 

Omöjligt situation
Tomas Stjernfeldt tycker det på lång sikt är bra med en ny polisutbildning. Men han menar att polisen just nu sitter i en omöjlig sits.

– Vi har egentligen inte råd att utbilda nya poliser, men vi är tvingade för att vi ska få det bättre framöver. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista