Djurvårdare på huk bredvid svart hund
1 av 2
Djurvårdaren Hanna Gidlöv med hunden King. Foto: Helena Strömblad/Sveriges Radio
Veterinär vid ett bås med häst. Hästens huvud syns, den är brun och har ett vitt märke i pannan.
2 av 2
Veterinären Jennie Sandman med hästen Joni. Foto: Helena Strömblad/Sveriges Radio

Kö för att få lugnande till djuren på nyår

"Många kontaktar oss för att få lugnande"
2:43 min

Varje dag nu inför nyår är det djurägare som kommer till Distriktsveterinärerna med sina djur för att få hjälp med att få lugnande inför att fyrverkerierna drar igång.

Hunden Kings matte Hanna Gidlöv berättar att han inte tycker om smällare och fyrverkerier. Han skäller, gömmer sig, vill inte gå ut och kan inte göra sina behov. Han är bara ett av många djur som inte mår bra under nyår på grund av fyrverkerierna.  

Det är väldigt många som tar kontakt med oss inför nyår. Vi har varje dag hälsokontroller för att kunna skriva ut lugnande.

Det är inte bara hundar som blir rädda för fyrverkerierna runt nyårsafton.

Även många andra djur som till exempel hästar blir rädda och får ofta lugnande medicin. 

Veterinär Jennie Sandman berättar eftersom det smälls under hela dagen på nyårsafton så är det hästägare som tvingas ge hästar lugnande under 12 timmars tid. 

Jennie Sandman uppmanar nyårsfirande att bara smälla av raketer vid midnatt.

– Gör det klockan tolv på natten och inte hela dagen. Om vi kunde hålla oss till en timme så hade det underlättat för alla.  

Hästar är ett flyktdjur så det är viktigt att de har ordentliga hagar som de inte kan springa igenom alternativet är att ta in hästarna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".