Petra i svart jacka och leopardfärgad sjal. Hon ser in i kameran och står vid en kullerstensgata.
Petra Karlsson Darboe vill förhindra fler fyrverkeriolyckor genom att förbjuda handel för privatpersoner. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio.

Fyrverkeripjäsen dödade hennes bror

4:54 min

16-årige Jesper dog efter en fyrverkeriolycka på Långö i Karlskrona nyårsnatten 2007. För hans syster Petra Karlsson Darboe är det obegripligt att så många skjuter fyrverkerier utan tillstånd.

Minnet av den där natten är fortfarande smärtsamt nära. Tio år har gått sedan Petra Karlsson Darboe fick ett telefonsamtal från sin mamma tjugo minuter in på det nya året.

Det har hänt något med Jesper.

Jesper Karlsson är 16 år då, hans bror Peter tre år äldre. De har firat nyår med sin mamma i deras lägenhet på Långö. Petra Karlsson Darboe firar in det nya året i Stockholm. 

Vid Långöbron hittar bröderna en fyrverkeripjäs som inte brunnit av och bestämmer sig för att försöka tända den. Stubinen, som varit flera decimeter lång, är det bara en liten bit kvar av.

Efter några misslyckade försök backar Peter undan, men Jesper vill pröva en gång till. Den här gången får han fyr på den och den bränner av rakt emot honom.

– Han tappar medvetandet på en gång, tack och lov, berättar Petra Karlsson Darboe.

I Stockholm sätter hon sig på tunnelbanan hem. Under de 20 minuter det tar för henne att komma fram får hon hela tiden nya bud om vad som egentligen händer med hennes lillebror.

– Innan jag kommer fram till min ändhållplats så har min bror ringt och sagt att han inte kommer att vakna mer.

Petra Karlsson Darboe tar flyget ned till Lund nästa morgon. Efter fyra dagar i koma så slutar Jespers hjärta att slå.

Det var de värsta dygnen i mitt liv.

Fyra av tio under arton
Fyrverkeriolyckorna har sedan millennieskiftet blivit allt färre. Ändå är det runt 100 personer varje nyårsafton som måste uppsöka akut sjukvård på grund av fyrverkeriolyckor. Ungefär tjugo av dem har så allvarliga skador att de behöver läggas in på sjukhus för fortsatt vård.

Trots att det är förbjudet för minderåriga att köpa fyrverkerier är pojkar och yngre män överrepresenterade i olycksstatistiken, fyra av tio är under arton år.

Petra Karlsson Darboe vill se en hårdare reglering av fyrverkerier för att förhindra olyckor som den som drabbade hennes familj.

– Jag tycker absolut inte att vanliga privatpersoner ska få hantera fyrverkerier, säger hon.

Ett förbud som ingen följer
Det är förbjudet att skjuta i innerstan i Karlskrona utan tillstånd, men få privatpersoner ansöker om det. Petra Karlsson Darboe tycker att det skulle räcka om det bara fanns ett kommunalt arrangemang, eftersom många enligt henne inte förstår riskerna.

– Jag tyckte också det var jättekul och fint med fyrverkerier innan min lillebror dog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista