En bild på sölvesborgsviken med lite grönt gräs i förgrunden.
1 av 2
En del av Sölvesborgsviken i Sölvesborg. Foto: Wikimedia Commons: Dh8b
En rejäl hög med papper som rör beslutet.
2 av 2
Under åren har det blivit ganska många dokument som rör naturområdet. Högen papper blev tillslut runt 12 centimeter hög. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Efter 37 år av tjafs – klart med Sölvesborgsviken

0:34 min

Efter att ha utretts fram och tillbaka i 37 års tid på länsstyrelsen så har Sölvesborgsvikens naturreservat äntligen fått nya gränser och nya regler.

Ärendet diariefördes första gången 1980 och då för att modernisera Sölvesborgsvikens naturreservat så att inte bara fågellivet skulle skyddas där. Sölvesborgsviken hade då ett skydd från 1939.

– Man fick inte jaga fåglar, det var allt, säger Åke Widgren, områdesskyddssamordnare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Men det är alltså först nu som länsstyrelsen hittat överenskommelser med flera privata markägare om hur de ska ersättas för att de inte kan jaga eller fälla skog när området får ett starkare skydd.

– Vi är väldigt nöjda över att den här gamla surdegen äntligen är klar, säger Åke Widgren, som blev den sista av en rad tjänstemän på länsstyrelsen att jobba med ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista