Uppsalapolisens framgångsmodell kan fungera även i Ronneby

4:19 min

När problemen med gängkriminalitet var som störst i Uppsala, precis som i Ronneby den senaste tiden, gjordes en speciell satsning.

I Ronneby har det under det senaste året periodvis varit stökigt med bråk och uppgörelser mellan olika gäng.

Kommunpolitikerna har ropat efter mer polisresurser och när polisens trygghetsmätning presenterades i våras visade den att mer än 40 procent av de boende i centrala Ronneby är oroliga för att bli utsatta för våld.

Krafttag
I Uppsala fick polisen förra året nog av problemen med gängkriminalitet. All orolighet ledde till att polisen, under ledning av lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius, startade en särskild gänginsats, ett projekt på fem år som man startade våren 2016.

Bland annat samarbetar man med kommunen och Försäkringskassan, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten för att från så många håll som möjligt komma åt de som bedriver de kriminella aktiviteterna.

Det finns ingen framtid för gängkriminalitet. När samhället organiserar sig så är arbetet färdigt. 

Liknar Blekinge
Patrik Oldin, chef över polisområde Sydöstra Götaland där Blekinge ingår, säger att arbetssättet är liknar hur man jobbar i Blekinge.

Efter en vecka med tillslag som genomfördes tillsammans med andra myndigheter är situationen i Ronneby bättre än förra året, även om problem kvarstår.

Vi har ett väldigt bra samarbete med Ronneby kommun.

Förutom kommunen och myndigheter samarbetar polisen även med näringsidkare i Ronneby.