Spelmissbruk jämställs med alkoholism och drogmissbruk

3:36 min

Den som spelar för mycket ska i fortsättningen få hjälp av kommunen eller landstinget. Från årsskiftet jämställs spelmissbruk med andra missbruk som alkoholism eller drogberoende.

Spelade bort hundratusentals kronor på svartklubbar i Karlskrona

En ändring i socialtjänstlagen gör att kommuner och landsting nu är skyldiga att både arbeta förebyggande mot spelmissbruk och hjälpa personer som spelar för mycket.

När man står vid stupet så behöver man hjälp fort.

Den nya lagen gäller från årsskiftet och välkomnas av Marthin Latvalehto, 23, från Nättraby som tidigare haft ett spelmissbruk.

– Det är väldigt positivt att man vet var man ska vända sig. Precis som att man vet var man ska åka när man stukat foten. När man står vid stupet så behöver man hjälp fort, säger han.   

Olika förberedda
Länets kommuner är dock olika väl förberedda på att ta emot spelmissbrukare. Det visar en rundringning som vi har gjort.

I Karlshamn, Ronneby och Olofström kommer personalen att utbildas under våren medan Karlskrona kommun och Sölvesborgs kommun redan hjälper personer som spelar för mycket. 

– Vi har arbetat med spelmissbruk under en längre tid och har det senaste året utbildat ytterligare två personer, säger Camilla Wiik Stensson som är förste socialsekreterare i Sölvesborg. 

Många har problem
Förra året fick tio spelmissbrukare hjälp i Sölvesborg och enligt Folkhälsomyndigheten har omkring två procent av landets vuxna befolkning problem med sitt spelande.

Camilla Wiik Stensson är förvånad över att ändringen i socialtjänstlagen kommer först nu. 

– De senaste åren har spelmissbruket eskalerat framför allt bland yngre killar. Nätcasinon och bettingsajter har gjort spelet oerhört tillgängligt, säger hon.