Den misstänkte mannen, vars ansikte är pixlat, förs in i rättssalen av vakter.
Den åtalade mannen förs in i rättssalen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Vill ha fängelse för planer på könsstympning

Kammaråklagaren: han har bestämt att det ska utföras
3:51 min

I dag hölls rättegången mot den man i 40-årsåldern som misstänks för att ha planerat att låta könsstympa sina två döttrar.

Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse för mannen, som själv förnekar brott. 

Det var mamman som larmade polisen och enligt kammaråklagare Lena-Marie Bergström är fallet unikt.

– Jag har inte hittat några tidigare domar i liknande fall, säger hon.

Fråga om planering
Brottsrubriceringen är "stämpling till brott mot förbudet om könsstympning av kvinnor" och frågan blir hur tingsrätten kommer att bedöma hur långt gångna mannens planer varit, enligt Lena-Marie Bergström.

– Jag menar ju att stämplingsstadiet är uppnått eftersom han bestämt att de skulle könsstympas. En sån här sak behöver ju inte planeras närmare, till skillnad från exempelvis ett rån. Det är ju redan förutbestämt hur en könsstympning går till, säger hon. 

Förnekar brott
Mannen har hela tiden förnekat brott, och fortsätter även under dagens förhandlingar att göra det. Han förklarar sitt agerande med att han känt tvång från släkten i sitt hemland att könsstympa sina döttrar och att han var rädd att dödas om han inte fullföljde stympningen. 

Försvarsadvokaten yrkar på frikännande för den misstänkte mannen både när det gäller förberedelse till könsstympning och olaga hot.

Den åtalade mannen hålls kvar i häktet i avvaktan på dom som väntas om en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".