Byggarbertsplats
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / TT

Fler tipsar om dålig arbetsmiljö

1:14 min

Antalet tips om dålig arbetsmiljö har ökat stadigt i länet. Det är framför allt tips som rör byggbranschen som kommer in till Arbetsmiljöverket.

Till och med november förra året hade drygt 700 tips från allmänheten kommit in i region syd, där Blekinge ingår. Det är en ökning med 40 procent på ett år. 

Tydlig signal
Å ena sidan är det bra att folk observerar risker på arbetsplatser i ökad omfattning. Samtidigt är det en tydlig signal om att vi har problem på våra arbetsplatser, säger Peter Burman, enhetschef på Arbetsmiljöverket region syd.

Det finns en klar utstickare bland tipsen som har kommit in.

– Anmälningarna inom byggbranschen blir allt vanligare. Ofta handlar det om folk som arbetar på höga höjder utan fallskydd.

Uppmärksamhet
Peter Burman menar att antalet tips till stor del beror på att arbetsmiljöfrågor har fått större uppmärksamhet de senaste åren, inte minst i media.

– Nu senast var det metoo-kampanjen som mer handlar om kränkande särbehandling. Det tror jag bidrar till att folk även kommer att uppmärksamma den här typen av arbetsmiljörisker.

Tips om dålig arbetsmiljö

* Om du känner till en arbetsplats där du själv inte jobbar men där du misstänker att arbetsmiljön inte är bra, kan du lämna ett tips till Arbetsmiljöverket.

* Till och med november 2017 kom det in drygt 700 tips i region syd (Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skåne). Under samma period 2016 handlade det om drygt 500 tips. 

* I hela landet kom det in 3 500 tips, motsvarande siffra för 2016 var 2 600. 

Källa: Arbetsmiljöverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista