Skolduschar har fått draperier och skärmväggar

3:41 min

Flera högstadieskolor i Blekinge har diskuterat problemen med skolduschar efter Sveriges Radios granskning.

Under förra året gjorde Sveriges Radio en kartläggning som visade att sex av tio elever inte ville duscha efter gymnastiken. 

Anledningarna till att eleverna avstod var flera, men framförallt pekade många på att duscharna var smutsiga och att det kändes otryggt när duscharna inte var avskilda. 

Även i Blekinge saknade ett antal skolor skärmväggar och duschdraperier, och flera menade att de ville skynda på med en ombyggnad. 

Lyft frågan
Ett år efter inslaget säger skolorna att frågan nu har aktualiserat, och på ett antal skolor har det även lett till konkreta förändringar.

– Eleverna hade önskan om duschdraperier, så dessa införskaffades och sattes upp i omklädningsrummen. Vi har också monterat skärmväggar så att man inte ska kunna se in i omklädningsrummen, säger Elinor Leijon, rektor på Norrevångsskolan i Mörrum.

Framtida förändringar
Även på Mjällby skola i Sölvesborgs kommun och på Högavångsskolan i Olofström har problemet diskuterats, men här har det ännu inte lett till några ombyggnationer. 

– Det har lyfts på förvaltningen och planen är att åtgärda problemet på samtliga skolor i kommunen, säger Martina Sjöström, rektor på Mjällby skola.