Avgift kan göra att forntida fynd inte rapporteras

2:45 min

Vid årsskiftet infördes en avgift för att söka tillstånd att använda metalldetektor. Landets metallsökare talar om en katastrof.

Ett par gånger i veckan ger sig Ulf Örnell ut med sin metalldetektor. Bland de fynd han mins bäst finns både forntida mynt och nutida vigselringar. Och han är inte ensam.

De senaste åren har metallsökarna blivit fler och för att minska arbetsbelastningen på landets Länsstyrelser infördes därför en avgift för att söka tillstånd att använda metalldetektor. Och det gör Ulf Örnell är irriterad.

– 700 kronor låter inte så mycket. Men i genomsnitt har vi mellan fyra och åtta tillstånd som sträcker sig över olika lång tid. Det blir en klassfråga tillslut, säger han.  

Sveriges metallsökarförening där Ulf Örnell sitter i styrelsen har 150 medlemmar men han uppskattar att det finns runt tusen personer i landet som har metallsökning som hobby. I Blekinge fick Länsstyrelsen in ett fyrtiotal ansökningar om att få använda metalldetektor förra året.

– För oss som har metallsökning som hobby är regeländringen ett problem. För allmänheten är den en katastrof. Folk kommer att detektera utan tillstånd och då kan de inte rapportera in de fynd de gör, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.