Belastningsregister

Få föreningar kollar om tränare har begått brott

4:10 min

Av 25 granskade föreningar i Blekinge är det bara två som uppger att de följer Riksidrottsförbundets riktlinjer kring utdrag av belastningsregistret.

Sedan 2013 har det varit möjligt för idrottsföreningar att granska sina ledare och tränare med hjälp av utdrag ur belastningsregistret. Där syns bland annat huruvida personen i fråga är dömd för grova våldsbrott eller sexualbrott. Detta är dock en möjlighet som långt ifrån alla väljer att utnyttja.

– Vi har valt att inte göra ett utdrag ur belastningsregistret och det handlar egentligen om att jag som ordförande fick denna information först i höstas, säger Fredrik Lager, ordförande i Carlshamns Innebandyklubb-85.

Inte ensamma
Inte heller är Carlshamns Innebandyklubb-85 på något vis ensamma. Med hjälp av siffror från Blekinge Idrottsförbund kunde vi granska de fem största föreningarna i varje kommun sett till antalet deltagartillfällen, totalt 25 föreningar.

 Vi ville säkerställa att vi var en förening som låg i framkant 

Endast två av dessa 25 föreningar uppgav att de begär ut utdrag ur belastningsregistret för deras tränare och ledare, något som inte går i linje med riksidrottsförbundets riktlinjer.

Två föreningar följer riktlinjer
– Vi rekommenderar absolut att man begär ut belastningsregister. Men vi rekommenderar framförallt att man gör det som en del i ett större trygghetsarbete, säger Malin Andersson, chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

De två föreningar som uppger att de följer Riksidrottsförbundets riktlinjer är Karlshamns Handboll och Karlskrona Simsällskap.

– Arbetet påbörjades egentligen för lite drygt två år sedan då man började se att det uppkom lite olustigheter runt om i andra föreningar. Vi ville säkerställa att vi var en förening som låg i framkant och framförallt att vi kunde säkerställa för föräldrarna som lämnar in sina barn till träningar att vi hade tränare och ledare utan någon typ av belastning, säger Daniel Albertsson, ansvarig för seniorsektionen i Karlshamns Handboll.

Se hur de 25 föreningarna arbetat med utdrag ur belastningsregistret här nedan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.