Jonas, receptarie på apoteket Kronan i Karlskrona
Jonas är receptarie på ett apotek i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Medicinbrist drabbar kvinnor i Blekinge

1:25 min

Många, framförallt kvinnor, i Blekinge drabbas av att det är brist på läkemedlet Levaxin som används mot problem med sköldkörteln.

Det är brist på läkemedlet i hela Sverige och på apoteket Kronan i Karlskrona är medlet i princip slut och en del kvinnor har blivit helt utan.

– Det känns inte bra när det kommer en kund som behöver sin medicin och blir väldigt oroad när man säger att den är slut helt enkelt, säger Jonas, som är receptarie.

Medicinen används mot problem med sköldkörteln. Sjukdomen är vanlig och drabbar främst kvinnor som behöver ta medlet varje dag.

Det känns inte bra när det kommer en kund som behöver sin medicin och blir väldigt oroad när man säger att den är slut

– Så om man inte får det får det en rad konsekvenser, det påverkar ämnesomsättningen i kroppen så att man blir väldigt trött och hängig och kan gå upp i vikt, säger Jonas.

Det finns ett alternativ till Levaxin men det är inte helt likvärdigt, och då måste en läkare ta ställning till om det kan användas i stället. Det personalen då kan göra är att ge en lägre dos.

Det hjälpet inte att vi ringer och frågar för de kommer bara att säga att vi gör så gott vi kan, hejdå ...

Men om inte heller den dosen finns kvar är det inte mycket man kan göra.

– Vi på apoteket kan inte göra något förutom att vänta på besked från tillverkaren, det hjälpet inte att vi ringer och frågar för de kommer bara att säga att vi gör så gott vi kan, hejdå, säger Jonas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista