Rebecca Löfstrand, verksamhetsledare på panncentralen och Leo Alzirovic som håller i satsningen från Panncentralens/Mellanstadens Folkets hus sida.
Rebecca Löfstrand, verksamhetsledare på Panncentralen och Leo Alzirovic som håller i satsningen. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio

Valdeltagandet ska öka genom demokratisatsning

2:44 min

Nu utbildas demokratiinformatörer i Mellanstaden i Karlskrona som ska lära boende i området mer om demokrati inför höstens val.

Demokratiinformatörerna ska försöka få valdeltagandet att öka i bostadsområdena Kungsmarken, Marieberg och Gullaberg.

Lägsta valdeltagandet
Området hade i förra valet kommunens lägsta valdeltagande.

Inför höstens val drar nu en demokratisatsningen igång och Leo Alzirovic (S) håller i satsningen från Panncentralens/Mellanstadens Folkets hus sida. 

Vi ska informera, entusiasmera och visa var informationen finns

– Det här är väldigt opolitiskt och har inget med politik att göra, säger Leo Alzirovic som själv är politiker. Vi kommer att prata om hur man ska rösta och inte vem man ska rösta på.

De boende själva
Och det är viktigt att det är de boende själva som engagerar sig och blir demokratiinformatörer.

– Träffar du folk du känner så är det ju lättare att lyssna och vi har ju superresurser genom alla språk här uppe, säger Rebecca Löfstrand som är verksamhetsledare på Panncentralen och en av dem som vill bli demokratiinformatör.

Vi hoppas att det kommer flera

Rättigheter och skyldigheter
Och de ska göra allt de kan för att informera folk om deras rättigheter och skyldigheter när det gäller att att rösta och bidra till demokratin.

– Vi kommer att ha informationsbord, knacka dörr och vara närvarande vid grillfester. Vi ska informera, entusiasmera och visa var informationen finns, säger Rebecca Löfstrand. 

Behövs fler
Det finns just nu sju eller åtta deltagare och informationskampanjen ska starta i maj. 

– Vi hoppas att det kommer flera, säger Leo Alzirovic.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista